20 éve táblát állítottak Kingának

2019. július 13-án az esztergomi székesegyházban ünnepi szentmisét mutattak be, hogy megünnepeljék a Szent Kingát ábrázoló emléktábla állításának 20. évfordulóját. A táblát 1999. június 16-án, Kinga szentté avatásakor Szent II. János Pál pápa áldotta meg Ószandecban, majd az ott élők az Esztergomi Főszékesegyháznak ajándékozták.

A homíliát Krzysztof Grzelak atya mondta

Az ünnepséget lengyelek és magyarok részvételével tartották meg. A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségét Marcin Bobiński titkár képviselte, de a Magyarországon élő lengyel nemzetiségiek parlamenti szószólója, Dr. Rónayné Słaba Ewa is megérkezett. Az ünnep fényét emelte az is, hogy számos lengyel vonatkozású magyar szervezet is képviseltette magát: Bem József Lengyel Kulturális Egyesület, Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete és a magyarországi Szent Kinga Egyesület. Ó- és Újszandec térségéből több, mint 100 lengyel zarándok érkezett.

A szentmisét magyar és lengyel lelkipásztorok közösen mutatták be. A főcelebráns atya a Tarnówi Egyházmegye egyik főpapja, Adam Kokoszka volt, mellette koncelebrált a Budapesti Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, Krzysztof Grzelak atya is. A lengyel küldöttség -Mieczysław Witowski és Ft. Adam Kokoszka vezetésével- a szertartás végén egy Szent Kinga-ereklyét adott át Snell Györgynek, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökének. Az ereklyét a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjében helyezik el.
A program a lengyel Wacław Felczak Alapítvány támogatásával valósulhatott meg.

További képek a programról az Ószandeci Szent Kinga Egyesület hivatalos honlapján, az alábbi linken: http://kinga.stary.sacz.pl/pielgrzmka-wegry-esztergom-2019-relikwie/

Snell György segédpüspök a szentmise végén latinul adott áldást
Az ünnepen átadott Szent Kinga-ereklye

Takács Zoltán Balázs

Takács Zoltán Balázs (Veszprém, 1999 - ), egyesületi elnök

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük